Користь і шкода сафлорової олії

Про оліях сказано чимало. Вони відмінні помічники в боротьбі за красу, молодість і здоров’я. Продукт, про який піде мова, часто плутають з соняшниковою, але це помилкова думка, оскільки він має більш багатим складом і сферою застосування.

Це сафлорова олія. Давайте дізнаємося більше про нього і про те, яка від нього користь і немає шкоди.

Що це за продукт?

З чого роблять сафлорова олія? З сафлору, точніше з його насіння. Мало хто знайомий з цією рослиною, адже у нього дуже багата історія, що йде своїм корінням в глибоке минуле.

Сліди сафлору були знайдені в єгипетських гробницях. Барвником, створеним на його основі, покривали тканина, в яку загортали мумій. У Стародавній Греції теж дуже цінували рослина – за корисні властивості і абсолютну невибагливість. Воно могло рости навіть на посушливих землях, де багато інші представники флори не приживалися.

Сафлор фарбувальний – однорічна рослина з прямим гіллястим стеблом і трубчастими квітками, вирощується спеціально, але часто виростає і як бур’ян. У Росії та інших країнах Європи його називали диким шафраном, а олію використовували в харчових цілях і в якості барвника.

Сьогодні цей продукт має широкий спектр застосування, тим більше що ціна його невисока – близько 150-200 рублів за 250 мл. воно Продається в аптеках і відділах дієтичного харчування. Також для зручності застосування у вигляді ліки виробляють сафлорова олія в капсулах.

Сафлорова олія: користь і шкода

Хімічні властивості продукту вражають. Ні в одному іншому його «колеги» не міститься такої кількості ненасиченої лінолевої кислоти. Це речовина ефективно в позбавленні від серцево-судинних, неврологічних захворювань та ожиріння. Крім цього, продукт містить:

  • кислоти – олеїнову, пальмітинову, міристинова і ін;
  • вітаміни К і Е;
  • халкановые глікозиди;
  • серотонін.

Ці компоненти знижують вміст холестерину і глюкози в крові, стимулюють захисні сили організму, створюють антигеморрагическое і омолоджуючий ефект.Протипоказань до застосування сафлорова олія, крім індивідуальної нестерпності, немає. Але надмірно активне вживання, як і передозування будь-яких жирів, може призвести до:

  • проносом;
  • задишкою;
  • запамороченням і мігренню;
  • нудотою.

Тому в цілях профілактики рекомендується вживання не більше однієї столової ложки в день. Перед збільшенням дози для лікування різних захворювань краще проконсультуватися з лікарем.

Ще в давнину сафлорова олія використовували для переривання вагітності. Тому жінкам в положенні його вживання категорично протипоказано.

Застосування сафлорова олія

Для зміцнення організму

Цей продукт вважається дієтичним завдяки вмісту ненасичених жирів. Вони благотворно впливають на роботу серця, шлунково-кишкового тракту, виводять холестерин і знижують рівень цукру. Олія з сафлору ідеально підійде людям, що мають схильність до цукрового діабету та інших ендокринних захворювань. Жирні кислоти даного виду також дуже корисні для жіночого здоров’я: вони допомагають відновити цикл і в цілому благотворно впливають на репродуктивну функцію. Їх вживання попереджає захворювання, пов’язані з порушенням кровотоку, знижує артеріальний тиск. А вітамін Е виводить токсичні вільні радикали.

Для схуднення

Вже давно доведено, що при зниженні ваги ні в якому разі не можна виключати жири з раціону, оскільки вони необхідні для нормального функціонування організму. Вживати сафлорова олія в цілях схуднення необхідно по одній столовій ложці натщесерце за півгодини до сніданку або заправляти їм салати з сирих овочів. Прийом олії, багатої омега-6, стимулює роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, не дозволяє зайвим жирів відкладатися і засвоюватися в організмі. Але, звичайно, ефект від його вживання буде помітний, тільки якщо дотримуватися правильного харчування.

Для шкіри й волосся

У косметології таке масло дуже ціниться. Його додають в антивікові, зволожуючі, заспокійливі і сонцезахисні продукти, масажні композиції. Сафлорова олія посилює регенерацію шкіри, надає заспокійливий, заспокійливу дію, зупиняє запальні процеси, загоює дрібні ранки. Підходить для всіх типів шкіри. Застосовувати його можна як самостійний засіб, а можна додавати в косметичні продукти.

Використання сафлорова олія надзвичайно ефективно для росту волосся. Завдяки його активним речовинам посилюється приплив крові і стимулюються волосяні цибулини. За півгодини до миття голови необхідно нанести теплу олію масажними рухами на корені волосся. Проводити процедуру рекомендується два рази на тиждень місячних курсом.

Корисні властивості сафлорова олія незаперечні. Це чудовий продукт для краси і здоров’я. Додавши його в свій щоденний раціон, можна зміцнити імунітет, поліпшити роботу життєво важливих органів, продовжити молодість, стимулювати ріст волосся і навіть схуднути. Для вживання в їжу обирайте тільки якісне масло, без добавок, що отримується шляхом холодного віджимання, так як тільки в такому продукті зберігаються всі поживні речовини.

Залишити коментар